B2B prijava Prijava 0 Usporedba
0 Košarica
Vrste gume
Marka gume
Širina
Visina
Promjer (R)

Michelin proizvodni program zimskih guma

17.10.2018

Snijeg, led i jaka kiša te vožnja u opasnim uvjetima ono su što često i najsposobnije vozače čini nervoznima. Montažom zimskih guma povećava se sigurnost pri vožnji i to bi mogao biti odgovor koji tražite. Budući da je odvajanje velikog iznosa za kupnju popriličan teret za financije, prije nego što odlučite odvojiti određenu sumu svakako biste se trebali što bolje informirati o svim pozitivnim i potencijalno negativnim stranama montaže zimskih pneumatika. U ovom jednostavnom vodiču pronaći ćete baš sve što trebate znati prije kupnje zimskih pneumatika za vaše vozilo.

Što su to zimske gume: Ključne razlike između ljetnih i zimskih guma

Zimske gume posebno su namijenjeni za niske temperature jer u tim uvjetima jamče najbolje držanje ceste i trakciju. Niskim temperaturama smatraju se svi vremenski uvjetima u kojima temperatura padne ispod sedam Celzijevih stupnjeva. Na tim niskim temperaturama zimske se gume ponašaju bolje od običnih ne samo po pitanju trakcije, već i po pitanju držanja ceste u zavojima i kočenja.

Jesu li zimske gume doista toliko učinkoviti kako se tvrdi? Njihova se učinkovitost ne očituje samo kroz sprečavanje klizanja automobila po snijegu i ledu, već oni omogućuju i puno bolje držanje mokrih i suhih cesta pri temperaturama nižim od sedam Celzijevih stupnjeva. Redovno se provode  ispitivanja običnih i zimskih guma u uvjetima kočenja na mokrim cestama pri brzini od 62 milje na sat i pri 5 Celzijevih stupnjeva. Tim je ispitivanjima utvrđeno da zaustavnih put običnih „ljetnih” guma iznosi 70,5 metara, dok je u istim uvjetima zaustavni put zimskih guma manji i iznosi 65,7 metara.

Razlog tome jest činjenica da se obične gume mogu ukrutiti pri niskim temperaturama, što povećava njihov zaustavni put. Isto tako, postoji i veća opasnost od akvaplaninga u mokrim uvjetima. Zimske su gume učinkovitije zbog svoje jedinstvene smjese gume koja jamči fleksibilnost bez obzira na niske temperaturne vrijednosti i otežane uvjete kao što su snijeg i led.

Osim mekane smjese gume koja poboljšava držanje ceste na asfaltu, zimski pneumatici imaju i dublje i šire gazeće slojeve od običnih pneumatika. Za još bolje držanje ceste i veću stabilnost blokovi gazećeg sloja na sebi imaju malene utore koji se još nazivaju lamele.

Na zimskim gumama naići ćete na dvije vrste simbola: slova M+S i oznaku planinskog vrha s pahuljom. Premda oznaka M+S označava da pneumatici jamče vrhunsku razinu upravljivosti po snijegu i blatu, ista nije povezana s obveznim ispitivanjima performansi i jednako je prisutna i na univerzalnim gumama. Ali zato ćete oznaku planinskog vrha s pahuljom (3PMSF) pronaći isključivo na zimskim gumama. Taj simbol znači da gume udovoljavaju svim EU regulativama za minimalne zahtjeve performansi po snijegu. Zato renomirani proizvođači pneumatika kao što je MICHELIN za vožnju u zimskim uvjetima i po snijegu preporučuju pneumatike s oznakom 3PMSF.

Sažeto o zimskim pneumaticima:

  • Najbolje se ponašaju pri temperaturama nižim od sedam Celzijevih stupnjeva.
  • Posebno su namijenjeni za bolju trakciju po snijegu i ledu.
  • Imaju dublji i širi gazeći sloj.
  • Imaju utore na blokovima gazećeg sloja.
  • Raspoznaju se po simbolu planinskog vrha s pahuljom.

Kakav je zakon za zimske pneumatike?

Vozači u Hrvatskoj su zakonski obvezni montirati na svoja vozila zimske gumke od 15. studenog. U slučaju putovanja u inozemstvo potrebno se pridržavati zakona država u koje se putuje koji se mogu razlikovati, te je moguća i ranija obaveza montiranja zimskih guma na vozilo. 

Sigurnosni savjeti za zimske gume

Kvalitetan komplet zimskih guma potrajat će vam između četiri i pet godina ako ih upotrebljavate samo pola godine. Zakonom je propisana dubina gazećeg sloja ne manja od 1,6 mm. Dok neki proizvođači preporučuju čak i veću dubinu gazećeg sloja za upotrebu tijekom hladnijih mjeseci kako bi se poboljšalo držanje ceste, neki pneumatici, primjerice oni MICHELIN Alpin 6, zadržavaju dobru razinu performansi (kočenja, trakcije i ubrzavanja) sve dok se pneumatici ne istroše. Zbog toga se preporučuje zamjena pneumatika na 1,6 mm i ne prije toga. Tako štedite svoj novac i manje škodite okolišu.

Kao i kod ostalih pneumatika, nužni su redovni vizualni pregledi kako bi se provjerilo da nema oštećenja. Vrijednosti tlaka u pneumaticima treba provjeravati jednom mjesečno ili prije duljih putovanja sukladno preporukama proizvođača s naljepnice.

Alternative za zimske gume: Usporedba univerzalnih i zimskih guma

Lanci za snijeg, koji su čvrsti ali i teži za montiranje, također su dobro rješenje u nuždi. Za razliku od zimskih pneumatika, oni su privremeno rješenje za nagli nalet snijega i leda, a ne za upotrebu općenito u zimskim uvjetima. 

Druga potencijalna opcija su univerzalne gume, osmišljene da budu jednako učinkovite u ljetnim i zimskim uvjetima. Kočione performanse iste su im kao kod ljetnih guma na suhim cestama ali pružaju i dobro držanje ceste u mokrim uvjetima i pri niskim temperaturama. Međutim, nisu toliko učinkoviti kao zimske gume u opasnim uvjetima. Zato je važno da birate prema vlastitim potrebama. Ako vozite u zimskim uvjetima s povremenim snijegom ili ledom, pneumatici kao što su MICHELIN CrossClimate svojim će performansama vjerojatno zadovoljiti vaše potrebe. Ako su oštriji vremenski uvjeti oni u kojima redovno vozite, bolji su izbor zimski pneumatici, primjerice, neki od modela iz proizvodnog programa MICHELIN Alpin. Kompletan proizvodni program Michelin zimskih pneumatika potražite na www.michelin.com.hr

 

Newsletter
Prijavi se i primaj akcijske ponude, pogodnosti i novosti na email
Newsletter šaljemo jednom tjedno
Vulkanizerski servis
Varaždin

PON - PET

od 7 do 17 sati

SUB od 7 do 13 sati

Vulkanizerski servis
Zagreb

PON - PET

od 7:30 do 15:30 sati

SUB od 08:00 do 13:00

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.